ارتباط عفونت باکتریایی و کاهش کیفیت اسپرم
به گزارش وبلاگ گپ و گفتگو، پژوهشگران با انجام یک مطالعه ارتباط بین عفونت باکتریایی و کیفیت اسپرم را مورد آنالیز قرار دادند.
به گزارش وبلاگ گپ و گفتگو، ناباروری مردان می تواند ناشی از عوامل مختلفی مانند نقص ایمنی، اختلالات ژنتیکی، دلایل التهابی، عفونت و ... باشد. التهاب دستگاه تناسلی می تواند به روش های مختلفی بر سیستم تناسلی مردان تاثیر بگذارد و به طور مستقیم و غیر مستقیم، اسپرم زایی و عملکرد اسپرم را با مشکل روبرو کند.
عفونت؛ عامل اصلی ایجاد التهاب در دستگاه ادراری تناسلی مردان است. تا 35 درصد از اختلالات ناباروری مردان با عفونت های دستگاه ادراری تناسلی مرتبط است و باکتریوسپرمی بی علامت یا وجود باکتری در مایع منی، می تواند یکی از دلایل ناباروری مردان باشد. به علاوه عفونت می تواند باعث افزایش گلبول های سفید یا لوکوسیت نیز در مایع منی گردد.
اگرچه عفونت های باکتریایی به عنوان یک دلیل احتمالی ناباروری مردان شناخته شده اند، اما نحوه تاثیر این عفونت ها بر کیفیت اسپرم، ایجاد مشکل در DNA اسپرم، بحث برانگیز است. بر همین اساس، پژوهشگران با انجام یک مطالعه شیوع باکتریوسپرمی و تاثیر آن را بر کیفیت مایع منی مردان بی علامت آنالیز کردند و بعلاوه نوع باکتری ایجادنماینده عفونت را نیز مورد آنالیز قرار دادند.
پژوهشگران برای انجام این تحقیق از 172 مرد که به مرکز ناباروری مراجعه نموده بودند، مایع منی گرفتند و بعلاوه از یک گروه 35 نفری از افراد بارور نیز به عنوان شاهد نمونه جمع آوری شد. نمونه ها از نظر ویژگی های مختلف اسپرم و وجود شکستگی در DNA اسپرم و نوع باکتری، آنالیز شدند.
در نمونه 60 نفر از 172 بیمار آنالیز شده، باکتری های بیماری زای مختلف بیماری زا وجود داشت و بیشترین فراوانی باکتری مربوط به باکتری E. faecalis بود. بعلاوه گلبول سفید نیز در نمونه های آلوده به باکتری، به طور معنی داری بیشتر از نمونه های غیر آلوده بود.
طبق این آنالیز تعداد، تحرک و شکل ظاهری طبیعی اسپرم نیز در نمونه های آلوده به باکتری، به طور معنی دار کم تر از نمونه های غیر آلوده بود. بعلاوه شکستگی DNA اسپرم نیز در نمونه های آلوده به طور قابل توجهی بیشتر بود.
پژوهشگران این مطالعه می گویند که یافته های این مطالعه با نتایج مطالعات قبلی در خصوص تأثیر عفونت باکتریایی بر پارامترهای اسپرم مطابقت دارد. اگرچه بسیاری از مطالعات نشان می دهد که هیچ ارتباطی بین لکوسیتوسپرمی (وجود گلبول سفید در منی) و باکتریوسپرمی (وجود باکتری در منی) وجود ندارد؛ ولی نتایج این آنالیز نشان داد که لکوسیتوسپرمی به طور قابل توجهی با باکتریوسپرمی مرتبط است. علاوه بر این، ارتباط متوسطی بین لکوسیتوسپرمی و ایجاد شکستگی در DNA اسپرم در مردان نابارور مشاهده شده است.
با این حال، محققان عنوان می نمایند که این مطالعه دارای بعضی محدودیت ها مانند انتقال باکتری از پوست دست، وجود منفی کاذب، تعداد کم نمونه و ... بوده است. بنابراین بهتر است، مطالعات آینده با نمونه های بیشتر و مقادیر بالاتر مایع منی برای آنالیز های بیشتر انجام گردد.
به گفته این محققان؛ ممکن است درمان عفونت باکتریایی و استفاده از آنتی بیوتیک مناسب، در دوره زمانی مناسب بتواند به حل مسئله ناباروری در مردان یاری کند و این موضوع باید در مطالعات آینده مورد آنالیز قرار گیرد.
در انجام این تحقیق فاطمه عینی، مریم عزیزی، فائقه زارعی، زین العابدین شریفیان دستجردی و انسیه صالحی؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به همراه مریم حسین زاده از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با یکدیگر مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه مرداد ماه امسال به صورت مقاله علمی با عنوان تأثیر عفونت باکتریایی بر کیفیت اسپرم و تکه تکه شدن DNA در مردان نابارور مبتلا به کوسیتوسپرمی در ژورنال BMC Molecular and Cell Biology منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا