11 خاصیت دارویی روغن زیتون

به گزارش وبلاگ گپ و گفتگو، دقت کرده اید که درمورد رژیم غذایی مناسب، چربی ها و موضوعاتی که به سلامتی، تناسب اندام و … مربوط هستند، همه متفق القول طرفدار خواص روغن زیتون خام یا به قولی فرابکر هستند؟ در واقع نمی توانید کسی را پیدا کنید که با تأثیر و اهمیت این ماده مخالفتی داشته باشد.

11 خاصیت دارویی روغن زیتون

1. روغن زیتون سرشار از چربی های مفید تک-اشباع نشده است

روغن زیتون، روغنی طبیعی از میوه چرب درخت زیتون است. حدود 24 درصد از زیتون را اسیدهای اشباع شده، اسیدهای چرب امگا6 و اسیدهای چرب امگا 3 تشکیل می دهد اما 73 درصد از اسید چرب غالب در زیتون را چربی های تک -اشباع نشده می سازند که به آن اسید اولئیک گفته می شود و بی نهایت مقوی و سالم است.

اولئیک اسید به کاهش التهاب کمک می کند و تأثیرات مثبتی روی ژن های مربوط به ایجاد سرطان دارد. چربی های تک-اشباع در روغن زیتون فوق خام در برابر گرمای زیاد هم مقاوم هستند، درنتیجه برای پخت وپز گزینه بسیار خوبی به شمار می فرایند.

2. روغن زیتون سرشار از آنتی اکسیدان استیکی از خواص روغن زیتون این است که تأثیر فوق العاده ای در پیشگیری از بیماری های گوناگون دارد. روغن زیتون کاملا مقوی است. علاوه بر اسیدهای چرب مفید، دارای مقادیر قابل توجهی از ویتامین E و ویتامین K است.

ضمن اینکه سرشار از آنتی اکسیدان های قوی هم هست. این آنتی اکسیدان ها با التهاب می جنگند و از اکسیدشدن کلسترول در خون ممانعت می کنند. هردوی این موارد در فرایند بیماری های قلبی به شدت مهم و حیاتی هستند.

3. روغن زیتون، خواص ضدالتهابی قوی داردالتهاب مزمن، محرک بسکمک از بیماری ها ازجمله سرطان، بیماری های قلبی و عروقی، سندروم سوخت وساز، دیابت، آلزایمر، آرتروزو حتی چاقی مفرط است. روغن زیتون موجب کاهش التهاب می شود. این ویژگی یکی از دلایل سودمندیِ این روغن است. علت خاصیت ضدالتهابی روغن زیتون وجود آنتی اکسیدان هاست. از میان آنتی اکسیدان های موجود در روغن زیتون، اولئوکانتال یکی از آنتی اکسیدان های مؤثری است که کارکردی شبیه به ایبوپروفن (نوعی داروی ضدالتهاب) دارد.

برخی دانشمندان معتقدند اولئوکانتال موجود در 50 میلی لیتر (معادل3.4 قاشق غذاخوری) از روغن زیتون، تأثیری مشابه 10 درصدِ دُز ایبوپروفن برای بزرگسالان دارد. مطالعات دیگر هم نشان می دهد که اسید اولئیک، اسید چرب موجود در روغن زیتون به تنهایی قادر به کاهش سطوحی از نشانگرهای التهابی مهم مانند CRP (پروتئین واکنشی سی) است.

مطالعه ای هم نشان داده است که آنتی اکسیدان های روغن زیتون می توانند ژن ها و پروتئین های محرک التهاب را مهار کنند. خواص ضدالتهابی از مهم ترین خواص روغن زیتون به شمار می رود.

4. روغن زیتون به جلوگیری از سکته مغزی کمک می کندسکته مغزی ناشی از اختلال در گردش خون به مغز است که به علت لختگی یا خونریزی مغزی رخ می دهد. در ملل پیشرفته، سکته مغزی دومین عامل اصلی مرگ ومیر است و در رتبه دوم، درست پس از بیماری قلبی قرار گرفته است.

رابطه میان سکته مغزی و خواص روغن زیتون به طور گسترده ای مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. مطالعه ای عمیق و گسترده روی بیش از 841 هزار نفر، نشان داد که روغن زیتون تنها منبع چربی تک-اشباعی است که با کاهش خطر سکته مغزی و بیماری قلبی مرتبط است. این نتایج با تحقیق دیگری هم به تأیید رسیده است. در این مطالعه که با حضور 140 هزار نفر شرکت کننده انجام شد، محققان دریافتند افرادی که روغن زیتون مصرف می کنند، به شکل قابل توجهی با کاهش خطر سکته مغزی روبه رو هستند.

5. روغن زیتون در برابر بیماری قلبی از شما محافظت می کندبیماری قلبی، رایج ترین علت مرگ در جهانست. مطالعاتِ مشاهده ای که چند دهه قبل اجرا شده است نشان می دهد بیماری های قلبی در اطراف دریای مدیترانه بسیار نادر است. همین موضوع باعث شد که تحقیقات گسترده ای روی رژیم مدیترانه ای صورت بگیرد. این سبک از رژیم به شکل معنادار و تعیینی موجب کاهش خطر بیماری قلبی می شود.

روغن زیتونِ فوق خام (فوق بکر)، یکی از عناصر اصلی و کلیدی این رژیم است و به کمک مکاهمم های مختلف از بدن در برابر بیماری قلبی محافظت می کند. در واقع با کاهش التهاب، ممانعت از اکسیدشدن کلسترول LDL به بهبود عملکرد رگ های خونی کمک می کند و ممکن است از لختگی ناخواسته خون هم جلوگیری کند.

از دیگر خواص روغن زیتون می توان به کاهش فشار خون اشاره کرد. مسائل فشار خون هم یکی از دلایل عمده بیماری های قلبی و مرگ نابهنگام است. پژوهشی دیگر هم حاکی از آن بوده است که روغن زیتون نیاز به مصرف داروهای فشار خون را به اندازه 48 درصد کاهش می دهد.

واقعیت این است که ده ها و صدها مطالعه و پژوهش اجرا شده و همگی نشان می دهند که روغن زیتون مزایای زیادی برایسلامت قلب دارد. اگر دچار بیماری های قلبی باشید که نتیجه تأثیر وراثت و سابقه خانوادگی است یا هر عامل دیگری، استفاده از روغن زیتون در رژیم غذایی تان بسیار مؤثر خواهد بود.

6. روغن زیتون باعث چاقی و افزایش وزن نمی شودخوردن چربی باعث چاقی نمی شود؛ روغن زیتون هم موجب چاقی نیست. مطالعات زیادی، الگوهای رژیم مدیترانه ای را بررسی کرده اند. در این رژیم روغن زیتون زیاد مصرف می شود و تأثیرات بسیار مثبتی بر وزن و تناسب اندام دارد. در طی 2.5 سال تحقیق روی 7هزار دانشجوی اسپانیایی کالج، تعیین شد که مصرف زیاد روغن زیتون ارتباطی با افزایش وزن ندارد.

به عبارت دیگر، مطالعات اجرا شده هیچ ارتباطی میان اضافه وزن و مصرف روغن زیتون پیدا نکرده اند. مطالعه دیگری که در مدت سه سال روی 187 نفر انجام شد، نشان داد مصرف روغن زیتون باعث افزایش سطح آنتی اکسیدان در خون و حتی موجبکاهش وزن می شود.

7. روغن زیتون به جنگ آلزایمر هم می رودمبارزه با آلزایمر، یکی دیگر از خواص روغن زیتون است. بیماری آلزایمر شایع ترین بیماری دژنراتیو (انحطاط سلول های عصبی) در جهان است. یکی از ویژگی های آلزایمر، ساختن پلاک هایی موسوم به آمیلوئید بتا در سلول های مغزی است. مطالعه ای روی موش ها ثابت کرد که وجود ماده ای در روغن زیتون می تواند به از بین بردن پلاک های نام برده از درون سلول های مغزی کمک کند.

تحقیق دیگری که این بار روی انسان ها انجام شد، نشان داد که رژیم غذایی مدیترانه ای (که شامل روغن زیتون است)، مزایای زیادی در بهبود عملکرد مغزی دارد.

8. روغن زیتون می تواند در درمان دیابت نوع دوم مؤثر باشدروغن زیتون به شدت در برابر ابتلا به دیابت از بدن محافظت می کند زیرا از نظر علمی تعیین شده است که این ماده مزایای زیادی در تنظیم قند خون و حساسیت انسولینی دارد. طی یک پژوهش بالینی تصادفی که بر 418 فرد غیردیابتی صورت گرفت، اثرات حفاظتی روغن زیتون در این مورد به تأیید رسید. در این مطالعه نشان داده شد که استفاده از روغن زیتون در رژیم مدیترانه ای خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را تا 40 درصد کاهش می دهد.

9. آنتی اکسیدان در روغن زیتون، خواص ضدسرطانی داردسرطان هم یکی از رایج ترین علت های مرگ بشر است. مردم کشورهای مدیترانه ای کمتر در معرض خطر ابتلا به برخی از سرطان ها هستند. پژوهشگران معتقدند رابطه ای میان وجود روغن زیتون در این رژیم و مبتلا نشدن به سرطان وجود دارد. آنتی اکسیدان های روغن زیتون می توانند باعث کاهش تخریب اکسیداتیو به عنوان یکی از محرک های اصلی سرطان بشوند (تخریب اکسیداتیو در اثر رادیکال های آزاد رخ می دهد).

بسکمک از مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که ترکیبات روغن زیتون می تواند به جنگ سلول های سرطانی برود. البته بررسی تأثیر روغن زیتون بر سرطان باید به دقت روی انسان ها مطالعه و بررسی بشود.

10. روغن زیتون به درمان رماتیسم مفصلی کمک می کندرماتیسم مفصلی نوعی بیماری خودایمنی است که باعث درد و تغییر شکل مفاصل می شود. علت اصلی این بیماری کاملا تعیین نیست اما در آن، سلول های ایمنی اشتباها به سلول های عادی حمله می کنند. مکمل روغن زیتون ظاهرا موجب بهبود نشانگرهای التهابی و کاهش استرس اکسیداتیو در افراد دچار رماتیسم مفصلی می شود.

ترکیب روغن زیتون با روغن ماهی، بسیار مفید است. در واقع ترکیبی غنی از اسیدهای چرب امگا3 با خاصیت ضدالتهاب تولید می شود. برخی تحقیقات بر اثرات این ترکیب در کاهش دردهای رماتیسم مفصلی صحه گذاشته اند. ضمن اینکه این ترکیب بهتقویت مچ و جلوگیری از خشک و سفت شدن صبحگاهی مفاصل هم کمک می کند.

11. روغن زیتون دارای خواص ضدمیکروبی استروغن زیتون خواص فراوانی دارد که به موجب آن، میکروب ها و باکتری های خطرناک مهار و کشته می شوند. یکی از این باکتری ها، هلیکوباکتر پیلوری (یا میکروب معده) است که در معده زندگی می کند و می تواند باعث زخم معده و سرطان معدهبشود. مطالعات آزمایشگاهی گواهی می دهند که روغن زیتون فوق خام می تواند 8 نوع از این باکتری را که 3 نوع آنها در برابرآنتی بیوتیک ها مقاوم اند، از پای در بیاورد.

تحقیقات روی انسان ها حاکی از آن است که 30 گرم روغن زیتون فوق خام، عفونت هلیکوباکتر پیلوری را در کمتر از دو هفته به اندازه 10 تا 40 درصد برطرف می کند.

نکته مهم: به نوع روغن زیتون دقت کنیدحال که با خواص روغن زیتون آشنا شدید، باید بدانید انتخاب روغن زیتون مناسب هم بسیار مهم است. در واقع هرقدر از اهمیتِ انتخاب روغن زیتون مناسب بگوییم باز هم کم است. روغن زیتون فوق خام تنها نوعی است که تمام آنتی اکسیدان ها را دارد و حاوی ترکیبات بیواکتیو (زیست فعال) است و مصرف آن بسیار توصیه می شود. اما درهرحال در بازار فروش روغن زیتون ها، همیشه تقلب دیده می شود و بسکمک از مواقع، آنچه به عنوان روغن زیتون خام و خالص به شما داده می شود، ترکیبی از سایر روغن های تصفیه شده است. پس در خرید روغن زیتون مناسب، دقت و تحقیق کافی داشته باشید.

روغن زیتون فوق خام (فوق بکر) بسیار پرخاصیت است و پُربی راه نیست اگر بگوییم که مقوی ترین چربی این کره خاکی است.

منبع: سایت چطور

منبع: راسخون

به "11 خاصیت دارویی روغن زیتون" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "11 خاصیت دارویی روغن زیتون"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید